ΕνημέρωσηΠολιτική

Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης εκτόξευσε τα χρέη της ΝΔ – Φέρνει το θέμα στη Βουλή

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό για τα χρέη της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Τσίπρας κάνει λόγο για εκτόξευση του τραπεζικού δανεισμού της Πειραιώς επί προεδρίας Μητσοτάκη.

Όπως υποστηρίζει η Κουμουνδούρου, από τότε που ανέλαβε την ηγεσία της ΝΔ ο κ. Μητσοτάκης, κάθε χρόνο αυξάνονται κατά 30 εκατομμύρια ευρώ τα χρέη της ΝΔ σε τράπεζες.

Μέσα σε 4 χρόνια προεδρίας του τα χρέη της ΝΔ στις τράπεζες έχουν αυξηθεί κατά 118 εκατ. ευρώ, αγγίζοντας συνολικά τα 342 εκατ. ευρώ.

Δηλαδή, σχεδόν το 1/3 των συνολικών χρεών της ΝΔ το έχει δημιουργήσει ο κ. Μητσοτάκης μέσα σε 4 χρόνια, ενώ τα υπόλοιπα 2/3 είχαν δημιουργηθεί από τους προηγούμενους προέδρους της ΝΔ σε 42 χρόνια.

Τα ερωτήματα

Το βασικό ερώτημα που θέτει ο κ. Τσίπρας είναι πώς είναι δυνατόν η Νέα Δημοκρατία μπορεί να αυξάνει τον δανεισμό της χωρίς να έχει τα εχέγγυα ότι μπορεί να τον εξυπηρετήσει μακροπρόθεσμα;

Τα ερωτήματα γίνονται ακόμα πιο μεγάλα από τη στιγμή που για τη μεγάλη πλειονότητα των επιχειρήσεων και των πολιτών η δανειακή στρόφιγγα των τραπεζών.

Επιπλέον, η δημοσιοποίηση της αύξηση του δανεισμού της Νέας Δημοκρατίας συμπίπτει με την άρση της προστασίας της Πρώτης Κατοικίας και την εφαρμογή του νέου Πτωχευτικού Κώδικα που θα φέρουν χιλιάδες πλειστηριασμούς και πτωχεύσεις πολιτών. Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, έχουμε μια περίπτωση όπου εφαρμόζονται δύο μέτρα και δύο σταθμά. Ταυτόχρονα, η αξιωματική αντιπολίτευση υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση περνάει συνεχώς νομοθετήματα υπέρ των τραπεζών.

Επίθεση στο προφίλ

Πέρα από αυτό καθαυτό το θέμα των δανείων της Νέας Δημοκρατίας, ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει να πλήξει το πολιτικό προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η αύξηση του τραπεζικού δανεισμού της ΝΔ προβάλλεται ως ένδειξη ελλιπούς διαχειριστικής ικανότητας. Κάποιος που δεν μπορεί να διαχειριστεί με επάρκεια τα του οίκου του, δεν μπορεί να καθοδηγήσει με επιτυχία την επιστροφή της χώρα στην ανάπτυξη, υπαινίσσεται ο κ. Τσίπρας.

Η ερώτηση

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Τσίπρα στον κ. Μητσοτάκη:

Θέμα: «Διαχειριστική διαφάνεια και οικονομική εξυγίανση των πολιτικών κομμάτων»

Η δημοσιοποίηση των ισολογισμών των πολιτικών κομμάτων για το έτος 2020, όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία, έφερε για ακόμη μια φορά στο προσκήνιο το ζήτημα της εξαιρετικά προβληματικής οικονομικής κατάστασης συγκεκριμένων κομμάτων και, ιδίως το θέμα του τραπεζικού τους δανεισμού, ο οποίος για το κυβερνών κόμμα της ΝΔ ανέρχεται πλέον στο αστρονομικό ποσό των 342.950.583,94 ευρώ.

Παρά τις προσπάθειες της περιόδου 2015- 2019 για την οικονομική εξυγίανση και τη διαφάνεια στην οικονομική διαχείριση των κομμάτων και σε πλήρη αντίθεση με τις διακηρύξεις του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος δήλωνε υπερήφανος που κατάφερε να βάλει σε τάξη τα οικονομικά του κόμματός του, η ΝΔ αποδεικνύεται ότι συνεχίζει την ίδια «αμαρτωλή» πολιτική του παρελθόντος. Παρά το γεγονός ότι αύξησε τα καθαρά έσοδά της μεταξύ 2019 και 2020, καθώς και τον βαθμό παγιοποίησης και την ταμειακή της ρευστότητα, εμφανίζεται να έχουν αυξηθεί οι δανειακές υποχρεώσεις της προς τις τράπεζες κατά34.285.291,72 ευρώ, δηλαδή κατά 11%, μέσα σε έναν μόνο χρόνο!

Πρόκειται για μία κατάσταση που αποτελεί, όπως είναι προφανές, μία νάρκη διαρκείας στα θεμέλια της πολιτικής ζωής του τόπου και της υγιούς λειτουργίας της δημοκρατίας, καθώς εγείρει ζητήματα διαφάνειας και ανεξαρτησίας των πολιτικών κομμάτων, και μάλιστα του κόμματος που αυτή τη στιγμή διαχειρίζεται τις τύχες της χώρας. Αποδεικνύεται ότι για ένα μέρος του πολιτικού συστήματος το πρόβλημα είναι δομικό και, όπως φαίνεται από τον πρόσφατα δημοσιευμένο ισολογισμό του κυβερνώντος κόμματος, συνεχίζεται και διευρύνεται.

Την ίδια στιγμή, οι οικονομικές επιλογές της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας αποτελούν ευθεία πρόκληση προς το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Πρόκληση, προς τους χιλιάδες μικρομεσαίους δανειολήπτες και δανειολήπτριες, που βλέπουν με τρόμο την έναρξη ισχύος του νέου πτωχευτικού νόμου (ν. 4738/2020 “Ρύθμιση οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας και άλλες διατάξεις”), ο οποίος εξισώνει τα απλά φυσικά πρόσωπα με εμπόρους και επιχειρηματίες, καταργεί κάθε είδους προστασία της πρώτης κατοικίας και αφήνει κάθε υπερχρεωμένο πολίτη αντιμέτωπο με τον κίνδυνο ρευστοποίησης του συνόλου της περιουσίας του, με απλή αίτηση των πιστωτών του. Αλλά και πρόκληση προς τις χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και νοικοκυριά, που αντιμετώπισαν την τελευταία χρονιά τεράστια προβλήματα ρευστότητας, αντιλαμβάνονται ωστόσο ότι η «κάνουλα» του τραπεζικού δανεισμού παραμένει γι’ αυτούς κλειστή ή συνοδεύεται από ιδιαίτερα επαχθείς, αν όχι απαγορευτικές, προϋποθέσεις.

Ερωτάται ο Πρωθυπουργός

1. Για ποιον λόγο εμφανίζεται αύξηση των δανειακών υποχρεώσεων του κυβερνώντος κόμματος προς τις τράπεζες το 2020 κατά 34.285.291,72 ευρώ, ενώ τα τελευταία τέσσερα χρόνια της δήθεν εξυγίανσης το χρέος της Νέας Δημοκρατίας αυξήθηκε κατά περίπου 118 εκατομμύρια ευρώ;

2. Ποιες είναι οι υφιστάμενες ρυθμίσεις του συνόλου των δανειακών υποχρεώσεων της ΝΔ, ποιοι οι όροι και οι προϋποθέσεις των ρυθμίσεων αυτών και για ποιόν λόγο αρνείται μέχρι σήμερα να τις δημοσιοποιήσει;

Ο Ερωτών

Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης

Τσίπρας Αλέξης​


Source link

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close
Close