Ενημέρωση

Συμβούλιο Ασφαλείας: Απόσυρση της Τουρκίας από τη Λιβύη «τώρα» ζητούν οι ΗΠΑ

«Όλοι οι ξένοι παράγοντες που ενεπλάκησαν στη σύγκρουση πρέπει να αρχίσουν να αποσύρονται αμέσως από τη Λιβύη» δηλώνει η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕΛίντα Τόμας Γκρίνφιλντ, και «δείχνοντας» την Τουρκία διαμηνύει: «Δεν υπάρχει κάποιο περιθώριο ερμηνείας στο θέμα αυτό. Όλοι, σημαίνει όλοι».

Κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης του Συμβουλίου Ασφαλείας, τόσο ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη Γιαν Κούμπις, όσο και η Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ, κατήγγειλαν την απουσία πολιτικής προόδου, τονίζοντας ότι η παρουσία ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων πρέπει να τερματιστεί άμεσα, καθώς συνιστά απειλή όχι μόνο για την ασφάλεια της Λιβύης, αλλά και για την περιοχή στο σύνολό της.

«Όλοι οι ξένοι παράγοντες που ενεπλάκησαν στη σύγκρουση πρέπει να σταματήσουν τη στρατιωτική παρέμβασή τους και να αρχίσουν να αποσύρονται αμέσως από τη Λιβύη» τόνισε η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ. Δεν υπάρχει κάποιο περιθώριο ερμηνείας στο θέμα αυτό. Όλοι, σημαίνει όλοι» υπογράμμισε.

«Είναι καιρός οι Λίβυοι ηγέτες να ξεκαθαρίσουν τις συνταγματικές βάσεις των εκλογών» που προβλέπεται να διεξαχθούν στις 24 Δεκεμβρίου, «να εγκρίνουν τη σχετική νομοθεσία και να φροντίσουν να μην καθυστερήσει η ψηφοφορία» υπογράμμισε επίσης η Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ, ζητώντας να σημειωθεί πρόοδος πριν από την 1η Ιουλίου.

Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι σε αντίθεση με τους Ρώσους μισθοφόρους που στήριζαν τις αρχές της ανατολικής Λιβύης, οι δικές της δυνάμεις της στάλθηκαν στην Τρίπολη στο πλαίσιο διμερούς συμφωνίας με την προηγούμενη κυβέρνηση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν αφορά εκείνη το αίτημα για αποχώρηση των ξένων δυνάμεων.

Μπροστά στις πιέσεις για απόσυρση από τη Λιβύη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πρόσφατα επιχείρησε να διαχωρίσει τους ξένους μαχητές και μισθοφόρους που βρίσκονται στο λιβυκό έδαφος από τη «νόμιμη», όπως την χαρακτήρισε, τουρκική στρατιωτική παρουσία.

Διαβάστε επίσης

Τσαβούσογλου για Λιβύη: Να φύγουν οι μισθοφόροι, να μείνει ο τουρκικός στρατός

Μιλώντας επίσης στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Γιαν Κούμπις, εξέφρασε τη λύπη του γιατί δεν έχει επιτευχθεί πρόοδος σε βασικά ζητήματα, όπως είναι η αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από τη χώρα.

«Η πρόοδος σε ζητήματα-κλειδιά, όπως το άνοιγμα του παραλιακού οδικού άξονα Σύρτης-Μιζουράτας» που συνδέει την ανατολική με τη δυτική Λιβύη «και η έναρξη της αποχώρησης των μισθοφόρων, των μαχητών και των ξένων δυνάμεων βρίσκεται σε νεκρό σημείο» είπε ο Κούμπις κατά την τηλεδιάσκεψη του ΣΑ.

«Οι νέες καθυστερήσεις στην επαναλειτουργία των οδικών αξόνων είναι αντίθετες με τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών και θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τις προσπάθειες για την εφαρμογή της εκεχειρίας και την πολιτική μετάβαση», προειδοποίησε.

«Η παρουσία και οι συνεχιζόμενες δραστηριότητες χιλιάδων μισθοφόρων, ξένων μαχητών και ένοπλων ομάδων συνιστούν σημαντική απειλή, όχι μόνο για την ασφάλεια της Λιβύης, αλλά και για την περιοχή στο σύνολό της» προειδοποίησε ο Κούμπις.

«Είναι ουσιαστικής σημασίας να διασφαλίσουμε τη συντεταγμένη αποχώρηση των ξένων μαχητών, των μισθοφόρων και των ενόπλων ομάδων, καθώς και τον αφοπλισμό τους και την επανένταξή τους στις χώρες προέλευσής τους» συνέχισε.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περισσότεροι από 20.000 μισθοφόροι και ξένοι στρατιώτες εξακολουθούν να βρίσκονται στη Λιβύη. Μεταξύ αυτών είναι Τούρκοι στρατιωτικοί, καθώς και μισθοφόροι από τη Ρωσία, το Σουδάν και το Τσαντ.

Πολλά μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εξέφρασαν την ανησυχία ότι οι ένοπλες ομάδες θα αποχωρήσουν από τη Λιβύη απλώς και μόνο για να αναπτυχθούν σε γειτονικές περιοχές. Υπενθύμισαν, μάλιστα, την πρόσφατη αποσταθεροποίηση στο Τσαντ που οδήγησε στον θάνατο του προέδρου Ιντρίς Ντεμπί.

«Φοβόμαστε ότι τα όπλα που θα σιγήσουν στη Λιβύη θα ακουστούν ακόμη δυνατότερα στο Σάχελ, το οποίο υφίσταται το δεύτερο κύμα των επιπτώσεων από τη λιβυκή κρίση» σχολίασε ο πρεσβευτής του Νίγηρα, Αμπντού Αμπάρι.

Ο πρεσβευτής της Λιβύης στον ΟΗΕ, Τάχερ Ελ Σόνι, υπενθύμισε ότι η Τρίπολη ζητά από όλες τις χώρες «να σεβαστούν» όσα επικυρώθηκαν με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας «και ιδίως την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων και των μισθοφόρων, ώστε το κράτος να εδραιώσει την εθνική κυριαρχία του στο έδαφός του».


Source link

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close
Close