ΕνημέρωσηΠολιτική

Σε ιστορικό χαμηλό οι σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας: Προς αναστολή οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συζήτησης στην Ολομέλεια, η πλειονότητα των ευρωβουλευτών που έλαβαν το λόγο, εξέφρασαν έντονη ανησυχία για την απομάκρυνση της Τουρκίας από τις ευρωπαϊκές αξίες και την επιδείνωση των σχέσεων με την ΕΕ. Το τελικό κείμενο για την Τουρκία θα ψηφιστεί αύριο, Τετάρτη.

Στην πρόταση ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επισημαίνεται ότι αν η Τουρκία δεν αντιστρέψει την τρέχουσα αρνητική τάση, «η ΕΕ θα πρέπει να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της».

Υπογραμμίζεται, επίσης, ότι οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό σημείο και έχουν επιδεινωθεί σε τέτοιο βαθμό που η ΕΕ πρέπει να τις επανεκτιμήσει σε βάθος. Παράλληλα, υπογραμμίζεται η οπισθοδρόμηση της Τουρκίας σε ό,τι αφορά το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα.

Ο αρμόδιος επίτροπος διεύρυνσης, Όλιβερ Βαρχέλι, τόνισε πως οι ενέργειες της Τουρκίας συγκρούονται με τις προτεραιότητες της ΕΕ και αυτό κάνει τις σχέσεις πιο πολύπλοκες τόσο σε επίπεδο ευρωπαϊκού μπλοκ όσο και σε επίπεδο μεμονωμένων χωρών. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι η Τουρκία θα αδράξει την ευκαιρία που της προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση και θα δείξει προθυμία να αλλάξει πορεία και να δημιουργήσει τη βάση για μία νέα σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Εάν αυτό δεν συμβεί και αν η Τουρκία ανατρέψει την κάπως εποικοδομητική στάση της τους τελευταίους μήνες, τόνισε ο Επίτροπος, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στην δικαιοδοσία της, «ωστόσο τώρα ο στόχος μας είναι να δουλέψουμε εποικοδομητικά με την Τουρκία και να επιφέρουμε τις αλλαγές και βελτιώσεις στις οποίες όλοι προσβλέπουμε». Στάθηκε παράλληλα σε τέσσερις τομείς προτεραιότητας στην οικοδόμηση συνεργασίας που περιλαμβάνει το εμπόριο, την μετανάστευση, τον ολοκληρωμένο διάλογο και για την μείωση των εντάσεων αλλά και την κοινωνία των πολιτών.

Προειδοποιήσεις Βέμπερ για διακοπή των ενταξιακών συνομιλιών

To μήνυμα που θα σταλεί προς την Τουρκία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα είναι «σκληρό και ισχυρό» σημείωσε ο Επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, σε ενημέρωση προς τους ανταποκριτές.

«Πιστεύουμε ότι όλο και περισσότεροι συνάδελφοι στο Ευρωκοινοβούλιο χάνουν την εμπιστοσύνη τους στη διαδικασία διεύρυνσης για την Τουρκία», ανέφερε ο κ. Βέμπερ, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.

Επισήμανε επίσης ότι είναι πολύ πιθανό η πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να ψηφίσει υπέρ ενός κειμένου με το οποίο ζητεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναστείλει επίσημα τις συνομιλίες για τη διεύρυνση, σε περίπτωση που τα πράγματα δεν βελτιωθούν τις προσεχείς εβδομάδες και μήνες.

Όσον αφορά στο πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό, επισήμανε τη σημασία του υπογραμμίζοντας ότι «όταν κάποιος έχει ένα τέτοιο πιστοποιητικό, έχει ελευθερία μετακίνησης». Παράλληλα, ο κ. Βέμπερ, τόνισε ότι οι μη απαραίτητες πτήσεις και τα ταξίδια από την Ινδία πρέπει να σταματήσουν και να απαγορευτούν σημειώνοντας την κατάσταση στη Βρετανία σχετικά με το συγκεκριμένο στέλεχος του κορωνοϊού.

«Η Ευρώπη πρέπει να προστατευτεί» υπογράμμισε ο Επικεφαλής της ΚΟ του ΕΛΚ.

Οι παρεμβάσεις Ελλήνων ευρωβουλευτών

Οι ευρωβουλευτές σε όλη την διάρκεια της συζήτησης επέκριναν την κυβέρνηση της Τουρκίας για την απομάκρυνσή της από τις ευρωπαϊκές αξίες και τα πρότυπα, ιδίως στους τομείς της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Στάθηκαν επίσης ιδιαίτερα στις παράνομες δραστηριότητες της στην Ανατολική Μεσόγειο, την συμπεριφορά της έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου καθώς και την εμπλοκή της στις συρράξεις στη Συρία, τη Λιβύη και το Αζερμπαϊτζάν.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια, αυστηρό ήταν το μήνυμα του αντιπροέδρου του ΕΛΚ και ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος ζήτησε την αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Τουρκία, λέγοντας ότι αν ο Τούρκος Πρόεδρος δεν αλλάξει συμπεριφορά θα οδηγήσει την Ευρώπη στον πλήρη και οριστικό τερματισμό των συζητήσεων.

Ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε ότι η Έκθεση Προόδου που ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια, κατά γενική ομολογία, είναι η χειρότερη για την Τουρκία «γιατί ο Ερντογάν με τη συνεχιζόμενη προκλητική συμπεριφορά του θέτει από μόνος του εαυτόν εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και χρησιμοποιεί τα θέματα εξωτερικής πολιτικής για να συσπειρώσει το ακραίο ακροατήριό του, βλέποντας ότι η δημοτικότητά του καταρρέει και η πλειοψηφία των Τούρκων πολιτών στρέφει το βλέμμα στη Δύση».

Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, τόνισε ότι η αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και η διερεύνηση μιας νέας ειδικής σχέσης με την Τουρκία, είναι η μόνη ρεαλιστική επιλογή απέναντι στον Ερντογάν.

«Αυτή η νέα ειδική σχέση δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο στην οικονομία. Η μία όψη του νομίσματος μπορεί να είναι η αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης. Η άλλη θα πρέπει να περιέχει το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εσωτερικό της και το σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των γειτονικών χωρών, καθώς και τη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, αποτρέποντας την εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου», είπε ο Ν. Ανδρουλάκης.

«Αυτή η Τουρκία δεν μπορεί να είναι πλήρες μέλος της ΕΕ», τόνισε στην παρέμβασή του ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης, επισημαίνοντας ότι στο δημόσιο διάλογο στην Τουρκία κυριαρχεί η αναβίωση της οθωμανικής αυτοκρατορίας, η αναβίωση του Ισλάμ, η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, η αποστροφή στο διεθνές δίκαιο, η αποστροφή της σύμβασης της Κωνσταντινούπολης και η αντίθεση στη Συνθήκη της Λοζάνης.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος, είπε ότι η λεγόμενη θετική ευρωτουρκική ατζέντα περιλαμβάνει την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας και επικυρώνει την απαράδεκτη συμφωνία για το προσφυγικό-μεταναστευτικό που εγκλωβίζει δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες κα μετανάστες – θύματα των επεμβάσεων της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.


Source link

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close
Close