Ενημέρωση

Ρωσία προειδοποιεί Μπάιντεν: «Φεύγουμε» από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Με αποχώρηση της Μόσχας τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) το 2025 προειδοποιεί ο επικεφαλής της Ρωσικής Διαστημικής Υπηρεσίας (Roskosmos), Ντμίτρι Ρογκόζιν, εάν δεν άρουν οι Ηνωμένες Πολιτείες τις κυρώσεις που έχει επιβάλει στον διαστημικό τομέα, οι οποίες καθυστερούν τις εκτοξεύσεις ρωσικών δορυφόρων.

Ο Ντμίτρι Ρογκόζιν, ο οποίος βρίσκεται στον κατάλογο των προσώπων στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την ΕΕ, έκανε τη σχετική δήλωση κατά τη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον των βουλευτών της Κρατικής Δούμας, εν όψει της συνάντησης των Τζο Μπάιντεν και Βλαντιμίρ Πούτιν στις 16 Ιουνίου στη Γενεύη.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η Μόσχα δυσκολεύθηκε να εκτοξεύσει κάποιους από τους δορυφόρους της, εξαιτίας των αμερικανικών κυρώσεων, που «μεταφράζονται» στο ότι δεν μπορεί να εισάγει μικροτσίπ που χρειάζεται για το διαστημικό της πρόγραμμα.

«Έχουμε υπεραρκετούς πυραύλους αλλά δεν μπορούμε να τους εκτοξεύσουμε» είπε ο Ρογκόζιν σε μία σπάνια παραδοχή ενός υψηλόβαθμου Ρώσου αξιωματούχου ότι οι κυρώσεις της Δύσης έχουν πλήξει σοβαρά την ανάπτυξη της ρωσικής διαστημικής βιομηχανίας.

«Έχουμε διαστημόπλοια τα οποία είναι σχεδόν έτοιμα αλλά χρειάζονται ένα ειδικό μικροτσίπ, το οποίο δεν έχουμε την δυνατότητα να το προμηθευθούμε λόγω των κυρώσεων» προσέθεσε.

«Όλα βρίσκονται στο χέρι των Αμερικανών εταίρων. Εάν οι κυρώσεις κατά του πύραυλο-διαστημικού κέντρου ‘Προγκρές’ και του Κεντρικού Επιστημονικού-Ερευνητικού Ινστιτούτου Μηχανοκατασκευών συνεχιστούν, το ζήτημα της εξόδου της Ρωσίας από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό είναι πρόβλημα των Αμερικανών εταίρων. Αυτή θα είναι ζώνη δικής τους ευθύνης» δήλωσε ο Ρογκόζιν

Κατά την ομιλία του στην Δούμα, στη συζήτηση που είχε ως θέμα τις κυρώσεις της Δύσης και τα μέτρα για την ελαχιστοποίηση της επίδρασης τους στην πολιτική και την οικονομία της Ρωσίας, ο Ρογκόζιν τόνισε ότι δεν ανεχθεί διπλοπροσωπία.

«Είτε θα συνεργαστούμε και τότε οι κυρώσεις πρέπει να αρθούν άμεσα, είτε δεν θα συνεργαστούμε και θα αναπτύξουμε τα δικά μας συστήματα», δήλωσε υπογραμμίζοντας ότι η Roskosmos είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις κυρώσεις αυτές.

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS) ο οποίος τέθηκε σε τροχιά το 1998 πρόκειται για πολυεθνικό πρόγραμμα που συνδυάζει δύο τμήματα, το ρωσικό τμήμα και ένα άλλο που χρησιμοποιείται από τις ΗΠΑ και άλλες διεθνείς διαστημικές υπηρεσίες.

Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) -προτίθεται να χρησιμοποιεί τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό έως το 2023- και ο επικεφαλής της Μπίλ Νέλσον δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα στο CNN ότι η αποχώρηση της Ρωσίας ενδέχεται να πυροδοτήσει έναν νέον ανταγωνισμό στο Διάστημα με τη Ρωσία και την Κίνα να αντιμάχονται τις Ηνωμένες Πολιτείες.


Source link

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close
Close