ΕνημέρωσηΠολιτική

«Πυρά» ΥΠΕΞ κατά Λουκασένκο: Η Ελλάδα καταδικάζει την κρατική αεροπειρατεία

Η Αθήνα χαρακτηρίζει το γεγονός ως «πράξη κρατικής αεροπειρατείας» και καλεί τη Λευκορωσία να απελευθερώσει άμεσα τους συνολικά 171 επιβαίνοντες της πτήσης.

Μεταξύ άλλων καταδικάζει ως παράνομη τη σύλληψη του Λευκορώσου ακτιβιστή, δηλώνοντας ότι αναμένει ευρωπαϊκή απάντηση κατά τη διήμερη έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που ξεκινάει αύριο, Δευτέρα 24 Μαΐου.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών:

Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την πράξη κρατικής αεροπειρατείας που έλαβε χώρα σήμερα και είχε ως αποτέλεσμα την αναγκαστική προσγείωση της πτήσης Ryanair FR 4978, που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα-Βίλνιους, στο Μινσκ της Λευκορωσίας.

Στο αεροπλάνο επέβαιναν συνολικά 171 επιβαίνοντες, 11 εκ των οποίων είναι Έλληνες πολίτες. Η πράξη αυτή, η οποία έθεσε σε κίνδυνο την ζωή όλων των επιβαινόντων είναι απαράδεκτη.

Καλούμε για την άμεση απελευθέρωση του αεροσκάφους και του συνόλου των επιβαινόντων προκειμένου να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους.

Καταδικάζουμε την παράνομη σύλληψη του Λευκορώσου ακτιβιστή Ρόμαν Προτάσεβιτς, ο οποίος απειλείται με την θανατική ποινή.

Ο κ. Προτάσεβιτς ήταν μέλος της αντιπροσωπείας της ηγέτιδας της Λευκορωσικής Αντιπολίτευσης Σβετλάντα Τιχανούσκαγια, η οποία είχε συμμετάσχει στο Φόρουμ των Δελφών πρόσφατα.

Για την Ελλάδα, η προάσπιση των θεμελιωδών αξιών όπως η δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ζήτημα αρχής.

Θεωρούμε ότι παρόμοιες πρακτικές, οι οποίες παραπέμπουν σε άλλες εποχές και που δεν αρμόζουν σε κανένα πολιτισμένο κράτος, δεν θα πρέπει να μείνουν αναπάντητες.

Η Ελληνική πλευρά βρίσκεται σε στενό συντονισμό με τα υπόλοιπα Κράτη-Μέλη της ΕΕ και αναμένει ότι το ζήτημα αυτό θα εξετασθεί ενδελεχώς κατά το προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.


Source link

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close
Close