ΕιδήσειςΕλλάδα

Καιρός: Εκατοντάδες κεραυνοί σε 24 ώρες – Γιατί πέφτει χαλάζι μέσα στο καλοκαίρι

Με καταιγίδες που έφεραν μεγάλα ύψη βροχής, με κεραυνούς και χαλαζόπτωση έκανε «πρεμιέρα» ο Ιούνιος, πρώτος μήνας του καλοκαιριού.

Μέσα σε 24 ώρες, σύμφωνα με τα προγνωστικά δεδομένα του Meteo, την Τρίτη 8 Ιουνίου πάνω από 19.000 κεραυνοί έπεσαν στην Ευρώπη από τους οποίους οι 800 στην Ελλάδα ενώ χαλαζόπτωση και ισχυρές βροχές, σημειώθηκαν σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Η Τρίτη 8 Ιουνίου, σύμφωνα με το meteo ήταν η δεύτερη συνεχόμενη ημέρα αστάθειας με τις καταιγίδες να επηρεάζουν το μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής Ελλάδας. Παρόμοιες συνθήκες όμως παρατηρήθηκαν σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης όπου εκδηλώνονται ισχυρές καταιγίδες με μεγάλη κεραυνική δραστηριότητα.

Ο παρακάτω χάρτης δείχνει τις καταγραφές ηλεκτρικών εκκενώσεων από τον ανιχνευτή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr «ZEUS» μέχρι τις 18:30 ώρα Ελλάδος.

Σχεδόν 19.500 κεραυνοί είχαν ανιχνευθεί μέχρι εκείνη την ώρα και στη χώρα μας περίπου 800 κεραυνοί εντοπίστηκαν κυρίως στα ηπειρωτικά και στην περιοχή της Λέσβου.

Παράλληλα, μεγάλα ύψη βροχής κατέγραψαν οι μετεωρολογικοί σταθμοί του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr κατά τη διάρκεια των καταιγίδων. Σε πολλές περιπτώσεις η βροχή συνοδεύτηκε από σύντομες χαλαζοπτώσεις όμως το χαλάζι ήταν μικρού μεγέθους και δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής προβλήματα.

Αναλυτικά τα 8 μεγαλύτερα ύψη βροχής έως τις 18:30 το απόγευμα της Τρίτης.

vroxi_08062021.jpg
meteo

Έντονη χαλαζόπτωση αυτή την εποχή στην Ελλάδα

Από την αρχή της εβδομάδας όμως, το meteo προειδοποιούσε για έντονες χαλαζοπτώσεις σε τμήματα της Κεντρικής Στερεάς, της Νότιας Θεσσαλίας και της Πελοποννήσου.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr, εξηγώντας το φαινόμενο της χαλαζόπτωσης, αναφέρει ότι αποτελούν συχνό φαινόμενο στη χώρα μας στα τέλη της άνοιξης και στις αρχές του καλοκαιριού καθώς σχετικά ψυχρές αέριες μάζες από τη Βόρεια Ευρώπη βρίσκουν συχνά δίοδο προς τα νότια. Η παρουσία ψυχρών αερίων μαζών στην ατμόσφαιρα σε συνδυασμό με την έντονη θέρμανση του εδάφους αυτή την περίοδο, δημιουργούν συνθήκες αστάθειας. Παρουσία κατάλληλων ποσοτήτων υγρασίας, η αστάθεια οδηγεί συχνά σε εκδήλωση καταιγίδων, μερικές από τις οποίες παράγουν χαλάζι.

Το χαλάζι ξεκινά να δημιουργείται στις καταιγίδες κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες έντονης αστάθειας και αλλαγής ταχύτητας του ανέμου καθ’ ύψος που δημιουργεί στροβιλισμό εντός των νεφών. Aλλεπάλληλα ανοδικά και καθοδικά ρεύματα το οδηγούν σε διάφορα ύψη καθώς οι χαλαζόκοκκοι μεγαλώνουν όταν υδρατμοί συμπυκνώνονται και παγώνουν πάνω τους. Πολλές φορές η αστάθεια από μόνη της είναι αρκετά έντονη, και όταν ο συνοπτικός άνεμος είναι ασθενής, και πάλι δημιουργούνται ισχυρά ανοδικά και καθοδικά ρεύματα εντός των καταιγίδων που ευνοούν την παραγωγή χαλαζιού, όπως θα συμβεί τις επόμενες ημέρες στη χώρα μας.

Στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr από το 2020 ξεκινήσαμε την προσπάθεια ανάπτυξης προγνωστικών προϊόντων για το χαλάζι, το οποίο αποτελεί την πιο δύσκολη παράμετρο (μορφή υετού) στην πρόγνωση καιρού. Χρησιμοποιώντας πλήθος ατμοσφαιρικών παραμέτρων στους αλγορίθμους υπολογισμών που εφαρμόζονται σε υπερυπολογιστές, είμαστε πλέον σε θέση να προβλέπουμε με σχετική ακρίβεια το μέγιστο μέγεθος του χαλαζιού που πρόκειται να πλήξει μια περιοχή τις επόμενες 48 ώρες.


Source link

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close
Close