Ενημέρωση

Ισραήλ – Γιαΐρ Λαπίντ: Υπάρχουν ακόμα πολλά εμπόδια για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Το Ισραήλ ετοιμάζεται να αλλάξει σελίδα, όμως ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Γιαΐρ Λαπίντ, δήλωσε σήμερα πως υπάρχουν ακόμη «πολλά εμπόδια» πριν από τον σχηματισμό κυβέρνησης ενότητας που θα οδηγούσε στην πτώση του Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία για πάνω από μια δεκαετία.

Σημειώνεται ότι χθες, Κυριακή, ο πολιτικός αντίπαλος του Νετανιάχου, ηγέτης του κόμματος της ριζοσπαστικής δεξιάς Yamina Ναφτάλι Μπένετ ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί με τον Λαπίντ για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας με στόχο να μπει τέλος στην εποχή διακυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Είναι το πρώτο μας τεστ, να δούμε αν μπορούμε να βρούμε έξυπνους συμβιβασμούς τις ερχόμενες ημέρες προκειμένου να επιτύχουμε έναν πιο σημαντικό σκοπό», τόνισε ο Λαπίντ στη διάρκεια μιας συνάντησης του κεντρώου κόμματός του στο Κοινοβούλιο στην Ιερουσαλήμ.

Επικεφαλής του κόμματος Yesh Atid (Υπάρχει μέλλον), ο Λαπίντ επιφορτίστηκε από τον πρόεδρο Ρέουβεν Ρίβλιν στις αρχές Μαΐου να εξασφαλίσει πριν από τις 23:59 μεθαύριο Τετάρτη μια πλειοψηφία συνασπισμού προκειμένου το Ισραήλ να εξέλθει από μια πολιτική κρίση δύο ετών.

«Σε μια εβδομάδα, το Κράτος του Ισραήλ μπορεί να είναι σε μια νέα εποχή», υποστήριξε ο κεντρώος ηγέτης, πρώην δημοσιογράφος-βεντέτα του Ισραήλ.

Το κόμμα του ξεκίνησε το βράδυ της Κυριακής διαπραγματεύσεις με έναν νεοεισερχόμενο στη συμμαχία αντ-Νετανιάχου, το κόμμα Yamina, του επικεφαλής της ριζοσπαστικής δεξιάς Ναφτάλι Μπένετ.

Προκειμένου να σχηματίσει τον «συνασπισμό αλλαγής», σύμφωνα με την έκφραση που συνηθίζουν οι αντίπαλοι του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Λαπίντ θα πρέπει άρα να βρει ακόμη τέσσερις ψήφους, πιθανόν από τα ισραηλινά αραβικά κόμματα, τα οποία ωστόσο δεν έχουν λάβει σαφή θέση.

Στη διάρκεια αυτή της συνάντησης, ο Λαπίντ δεν αναφέρθηκε στην παρουσία τους σε αυτή την ετερόκλιτη συμμαχία.

Προειδοποίηση από Νετανιάχου

Μετά την ανακοίνωση του Ναφτάλι Μπένετ ότι έχει την πρόθεση να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνασπισμού για την εκθρόνισή του, ο Νετανιάχου προειδοποίησε ότι το σχέδιο σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας υπό την ηγεσία του αρχηγού της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ θα συνιστούσε «κίνδυνο για την ασφάλεια του Ισραήλ», προσθέτοντας ότι «πρόκειται για την απάτη του αιώνα».

Ο Νετανιάχου, του οποίου η δίκη για απάτη είναι σε εξέλιξη, δεν κατάφερε να αποσπάσει ισχυρή πλειοψηφία κατά τις εκλογές του Μαρτίου, την τέταρτη εκλογική αναμέτρηση μέσα σε δύο χρόνια, ούτε όμως και να εξασφαλίσει συμμάχους για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

«Μην σχηματίσετε μια αριστερή κυβέρνηση –μια τέτοια κυβέρνηση είναι κίνδυνος για την ασφάλεια και το μέλλον του Ισραήλ», είπε ο 71χρονος πολιτικός, ο οποίος εδώ τα τελευταία χρόνια κυριαρχεί στην πολιτική ζωή του τόπου, χωρίς ωστόσο να εμβαθύνει περισσότερο.

Ο Νετανιάχου κατηγόρησε τον Μπένετ ότι παραπλανεί τον λαό και ότι διαπράττει την «απάτη του αιώνα» συνεργαζόμενος με τον Λαπίντ


Source link

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close
Close