ΕιδήσειςΕλλάδα

Θεμιστοκλέους: Σχεδόν 2 εκατ. πολίτες πλήρως εμβολιασμένοι – Τον Ιούλιο το «τείχος ανοσίας»

Στο πρόγραμμα εμβολιασμού, το οποίο όπως είπε προχωρά με γοργούς ρυθμούς αναφέρθηκε ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους εκτιμώντας ότι μέχρι τον Ιούλιο θα έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού.

Ο κ. Θεμιστοκλέους, μιλώντας στην ΕΡΤ επισήμανε ότι μέχρι τώρα έχουμε ξεπεράσει το 1,9 εκατ. ολοκληρωμένους εμβολιασμούς και μέχρι τον Ιούλιο θα έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού, ώστε να μπορέσουμε να χτίσουμε τείχος ανοσίας. Θα εξαρτηθεί και από τη διαθεσιμότητα των εμβολίων, διευκρίνισε.

Σχετικά με το εμβόλιο της ΑstraZeneca, τόνισε ότι ακόμη και με αυτά τα περιστατικά θρομβώσεων που έχουν αναφερθεί, υπερτερούν τα οφέλη έναντι των κινδύνων, ενώ υπογράμμισε ότι η Επιτροπή λαμβάνει υπόψη όλα τα δεδομένα και με βάση αυτά, προγραμματίζουμε τον επιχειρησιακό σχεδιασμό.

Παράλληλα, ανέφερε ότι δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να πιστοποιούν ότι οι εμβολιασμένοι «χτίζουν» ανοσία εάν εμβολιαστούν με άλλο σκεύασμα στη δεύτερη δόση. Συνέστησε στους πολίτες να εμβολιαστούν όλοι με το ίδιο σκεύασμα.

Για τους εμβολιασμούς σε παιδιά

Για τον εμβολιασμό των εφήβων ανέφερε ότι αναμένεται αύριο Παρασκευή να έχουμε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού (ΕΜΑ) για εμβολιασμό των παιδιών από 12 ετών και άνω με το εμβόλιο της Pfizer.

Παράλληλα, σημείωσε ότι το Σάββατο ανοίγουν τα ραντεβού για τις ηλικίες 30-34 και ανάλογα με την ανταπόκριση θα ανοίξει και σε άλλες ομάδες. Όταν ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός των ομάδων αυτών θα μπορούμε να προσδιορίσουμε πότε θα εμβολιαστούν οι ηλικίες 12-18, είπε.

Εμβολιασμοί κατ’ οίκον

Αναφορικά με τους κατ’ οίκον εμβολιασμούς, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε πως μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα ανακοινωθεί το χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, την υποχρεωτικότητα στους εμβολιασμούς, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι η συζήτηση έχει ανοίξει τόσο στο δημόσιο διάλογο όσο και στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και αφορά εργαζόμενους που δεν εξαρτάται μόνο η δική τους υγεία αλλά και των ευπαθών ομάδων (οίκοι ευγηρίας, υγειονομικοί).

«Η συζήτηση έχει ανοίξει και το θέμα αναφορικά με την υποχρεωτικότητα έχει τεθεί» δήλωσε ο κ. Θεμιστοκλέους.


Source link

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close
Close