Ενημέρωση

ΗΠΑ: Μπόνους 100 δολαρίων σε όποιον εμβολιάζεται με εντολή Μπάιντεν

Σε μια προσπάθεια να δοθεί ώθηση στο πρόγραμμα ανοσοποίησης κατά της Covid-19, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ζητά από τις πολιτειακές και τοπικές αρχές να καταβάλουν 100 δολάρια σε κάθε Αμερικανό πολίτη που θα εμβολιαστεί στο εξής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, οι πρωτοβουλίες τέτοιου είδους είναι μια επιτρεπτή χρήση των πόρων από το πακέτο ύψους 350 δισεκατομμυρίων δολαρίων που λαμβάνουν ως βοήθεια οι αρχές των Πολιτειών, των Εδαφών, των Φυλών και οι τοπικές αρχές, με βάση το Αμερικανικό Σχέδιο Διάσωσης (American Rescue Plan Act).

Το υπουργείο πρόσθεσε ότι θα παράσχει τεχνική βοήθεια για τη χρήση αυτών των πόρων, ώστε να αυξηθούν οι εμβολιασμοί.

Ο Αμερικανός πρόεδρος προχώρησε στη λήψη και άλλων μέτρων, ανάμεσά τους την υποχρέωση εκατομμυρίων εργαζομένων σε ομοσπονδιακές υπηρεσίες είτε να εμβολιαστούν είτε να τηρούν μια σειρά περιοριστικών μέτρων, σύμφωνα μια ανακοίνωση του Λευκού Οίκου που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Οι ανεμβολίαστοι ομοσπονδιακοί υπάλληλοι θα υποχρεώνονται συνεπώς να φορούν μάσκα συνεχώς ακόμη και σε περιοχές όπου η κυκλοφορία του νέου κορωνοϊού είναι χαμηλή και να υποβάλλονται σε τακτικά τεστ, μία ή δύο φορές την εβδομάδα.

Θα περιορίζονται επίσης οι μετακινήσεις τους, σύμφωνα με το δελτίο τύπου της αμερικανικής προεδρίας, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα λίγο πριν από ένα διάγγελμα του Αμερικανού προέδρου.

Χωρίς να προχωρήσει στον ολοκληρωτικό υποχρεωτικό εμβολιασμό, η απόφαση αποτελεί ωστόσο μια αλλαγή πορείας για την κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία μέχρι σήμερα αρνιόταν να εξετάσει οποιαδήποτε σκέψη περί υποχρεωτικού εμβολιασμού, δίνοντας έμφαση περισσότερο σε μηνύματα ενθάρρυνσης.

Το ομοσπονδιακό κράτος απασχολεί 4 εκατομμύρια ανθρώπους.

Αναφορικά με τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ο πρόεδρος των ΗΠΑ ζητά από τον στρατό να σκεφτεί «πώς και πότε» να προσθέσει το εμβόλιο κατά της Covid-19 στην λίστα των υποχρεωτικών εμβολίων στον στρατό.

Αναθερμαίνεται η συζήτηση για τη χρήση μάσκας στα σχολεία

Την ίδια ώρα, η απόφαση των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) την Τρίτη να αντιστρέψουν πορεία και να συστήσουν όλοι οι μαθητές και το σχολικό προσωπικό να φορούν μάσκες στις σχολικές αίθουσες ανεξάρτητα από την κατάσταση του εμβολιασμού τους έχει προκαλέσει νέα σύγχυση και δυσφορία σε γονείς, εκπαιδευτικούς και αξιωματούχους λίγες εβδομάδες πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς με δια ζώσης διδασκαλία σε πολλές Πολιτείες.

Στις προηγούμενες οδηγίες τους τα CDC συνέστηναν ότι μόνο οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα ήταν υποχρεωμένοι να φορούν μάσκες. Η αλλαγή της οδηγίας ακολούθησε την απότομη άνοδο του αριθμού των κρουσμάτων της Covid-19 στις ΗΠΑ που τροφοδοτείται από την εξαιρετικά μολυσματική παραλλαγή Δέλτα του νέου κορωνοϊού, ιδιαίτερα σε περιοχές με χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού.

Οι αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές της κύριας αμερικανικής υπηρεσίας υγείας έδωσαν νέα τροφή σε μια έντονη συζήτηση για τη χρήση μάσκας στα σχολεία που έχει φέρει ξανά στο προσκήνιο τα βαθιά πολιτικά ρήγματα στη χώρα, επιφέροντας ένα συνονθύλευμα αποσπασματικών πολιτικών από Πολιτεία σε Πολιτεία, ακόμη και από πόλη σε πόλη.

Ορισμένοι συντηρητικοί χαρακτηρίζουν τις εντολές χρήσης μάσκας περιττές και καταπιεστικές και υποστηρίζουν ότι οι φιλελεύθεροι μεγαλοποιούν την απειλή της πανδημίας για πολιτικούς σκοπούς. Οι ΗΠΑ καταγράφουν τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων και θανάτων εξαιτίας της Covid-19 σε απόλυτους αριθμούς σε όλο τον κόσμο.

Τα CDC δεν διαθέτουν την εξουσία να επιβάλουν την χρήση μάσκας. Πολλές τοπικές κυβερνήσεις σε περιοχές που ελέγχονται από Ρεπουμπλικάνους διεμήνυσαν ότι δεν θα εκδώσουν εντολές συμμόρφωσης των κατοίκων τους με τις συστάσεις της αμερικανικής ομοσπονδιακής υπηρεσίας. Τουλάχιστον επτά Πολιτείες με Ρεπουμπλικάνους κυβερνήτες, συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Καρολίνας, του Τέξας και της Αριζόνα, έχουν άρει την υποχρέωση χρήσης μάσκας σε σχολεία.

Σε μια ανακοίνωση δύο ώρες μετά την δημοσιοποίηση των νέων οδηγιών των CDC, το πολιτειακό υπουργείο Παιδείας της Νότιας Καρολίνας αποδέχθηκε την νέα οδηγία, αλλά είπε ότι τα χέρια των αξιωματούχων είναι δεμένα καθώς το πολιτειακό Κοινοβούλιο ακύρωσε την απαίτηση χρήσης μάσκας σε σχολεία.

Η κίνηση ακολούθησε το εκτελεστικό διάταγμα του κυβερνήτη Χένρι ΜακΜάστερ που κατέστησε τις μάσκες προαιρετικές στις σχολικές αίθουσες παρά την αντίθεση του ανώτατου εκπαιδευτικού αξιωματούχου της Νότιας Καρολίνας.

Η Σέρι Ιστ, πρόεδρος του Εκπαιδευτικού Συλλόγου της Νότιας Καρολίνας που εκπροσωπεί τους δασκάλους και άλλους εργαζομένους στη σχολική εκπαίδευση, είπε ότι οι δάσκαλοι μπήκαν σε μια αφόρητη κατάσταση.

Ορισμένοι γονείς προειδοποίησαν τους δασκάλους να μην θέτουν σε αποστάσεις παιδιά τους που δεν φορούν μάσκα από άλλα παιδιά, ενώ άλλοι γονείς επέμειναν οι δάσκαλοι να χωρίσουν τα καλυμμένα με μάσκα προσώπου παιδιά τους από εκείνα που δεν φορούν μάσκα, είπε η Ιστ.

«Βάλατε στη μέση τους δασκάλους», πρόσθεσε η ίδια. «Και μαντέψτε τι δεν γίνεται στην τάξη; Μάθημα».


Source link

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close
Close