Ενημέρωση

Επαφές σε Σόφια και Σκόπια για το βέτο στην ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας

Σε Σόφια και Σκόπια μεταβαίνουν σήμερα, Παρασκευή, ο υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας Αουγκούστο Σάντος Σίλβα -η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το τρέχον εξάμηνο- και ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση της ΕΕ Όλιβερ Βάρχεϊ, προκειμένου να πείσουν τη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία να καταλήξουν σε ένα συμβιβασμό, που θα επιτρέψει στα Σκόπια να ξεκινήσουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν τον Μάρτιο ότι η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία μπορούν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για να ενταχθούν στο μπλοκ, ωστόσο η Βουλγαρία έχει αρνηθεί την έγκριση του διαπραγματευτικού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Βόρεια Μακεδονία, μπλοκάροντας επί της ουσίας την επίσημη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας.

Οι δύο αξιωματούχοι της ΕΕ θα μεταβούν το πρωί στη Σόφια όπου θα έχουν συναντήσεις με τον πρόεδρο της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ, τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Στέφαν Γιάνεφ και τον υπηρεσιακό υπουργό Εξωτερικών Σβέτλαν Στόεφ και ακολούθως, το απόγευμα, θα φθάσουν στα Σκόπια για συναντήσεις με τον πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πεντάροφσκι, τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ και τον υπουργό Εξωτερικών Μπουγιάρ Οσμάνι.

Η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία και το θέμα της διεύρυνσης βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της πορτογαλικής προεδρίας.

Η απόφαση για την έναρξη ή μη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τις δύο βαλκανικές χώρες αναμένεται να ληφθεί από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ που θα διεξαχθεί στις 22 Ιουνίου.

Τον Μάρτιο του 2020, οι χώρες της ΕΕ είχαν συμφωνήσει ότι η Βόρεια Μακεδονία μπορεί να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ένωση. Η επίσημη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων επρόκειτο να γίνει στη διάρκεια του περασμένου Δεκεμβρίου, όμως η Βουλγαρία έθεσε βέτο, αναφέροντας ότι δεν μπορεί προς το παρόν να στηρίξει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ των 27 και των Σκοπίων, λόγω διαφόρων ανοιχτών γλωσσικών και ιστορικών διαφορών μεταξύ της Βουλγαρίας και της Βόρειας Μακεδονίας.

Τους τελευταίους μήνες οι σχέσεις Σόφιας-Σκοπίων γνωρίζουν σοβαρή δοκιμασία, με τις δύο πλευρές να ερίζουν έντονα για ζητήματα σχετικά με την εθνική ταυτότητα και γλώσσα.

Η Βουλγαρία απαιτεί από τη Βόρεια Μακεδονία να αναγνωρίσει ότι το έθνος και η γλώσσα της έχουν βουλγαρικές ρίζες, κάτι που απορρίπτουν μετά βδελυγμίας τα Σκόπια, τα οποία κατηγορούν τη Σόφια ότι συμπεριφέρεται απαξιωτικά και εμποδίζει την ευρωπαϊκή πορεία τους.


Source link

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close
Close