ΕιδήσειςΕλλάδα

Δεν ακυρώνονται τα ραντεβού με Johnson & Johnson – Τι ισχύει με τους εμβολιασμούς στα μεγάλα νησιά

Όλα τα προγραμματισμένα ραντεβού με το συγκεκριμένο εμβόλιο μέχρι και σήμερα διεξάγονται κανονικά και δεν ακυρώνονται, διευκρινίζουν πηγές από το περιβάλλον του γενικού γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριου Θεμιστοκλέους.

Η εθνική εκστρατεία εμβολιασμού «Ελευθερία» θα συνεχιστεί κανονικά στην ηπειρωτική χώρα με τα άλλα τρία διαθέσιμα εμβόλια, ενώ παράλληλα αρχίζει η διεξαγωγή της επιχείρησης «Γαλάζια Ελευθερία» για τον εμβολιασμό όλων των ενήλικων κατοίκων στα 19 μεγάλα νησιά της χώρας, διευκρινίζουν στο CNN Greece οι ίδιες πηγές.

Να σημειωθεί ότι αίτημα ενημέρωσης αναφορικά με τους εμβολιασμούς στα νησιά με το εμβόλιο της Johnson & Johnson είχε υποβάλει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχ. Γιαννάκος, εκτιμώντας μάλιστα ότι η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» «δεν βγαίνει μέχρι το τέλος Ιουνίου».

Η Johnson & Johnson έχει ανακοινώσει ότι θα καθυστερήσει τις παραδόσεις του εμβολίου στην Ευρώπη, ωστόσο η κυβέρνηση δεν ανησυχεί. Όλα τα διαθέσιμα εμβόλια της Johnson & Johnson πρόκειται να διατεθούν στα νησιά, ενώ σε κάθε περίπτωση ο εμβολιασμός θα πραγματοποιηθεί και με άλλα σκευάσματα εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Σε ό,τι αφορά στις παραδόσεις εμβολίων στη χώρα, από τη Pfizer αναμένονται 1.860.000 δόσεις, από την εταιρεία Moderna 308.000 δόσεις,από την εταιρεία Johnson & Johnson 152.000 δόσεις και η εταιρεία AstraΖeneca έχει επιβεβαιώσει 348.000 δόσεις και 450.000 τον Ιούνιο.

Ο εμβολιασμός στα 19 μεγάλα νησιά

Χθες, ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας προχώρησε σε ανακοινώσεις για την επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία»που αφορά τον εμβολιασμό των κατοίκων 19 μεγάλων νησιών.

Όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, οι εθελοντές της νέας «ομάδας κρούσης», θα προέρχονται από την ηπειρωτική χώρα και θα μεταβαίνουν στα 19 μεγαλύτερα νησιά προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία του εμβολιασμού.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Θεμιστοκλέους ο εμβολιασμός έχει ολοκληρωθεί σε 40 νησιά, ενώ εντός της επόμενης εβδομάδας θα ολοκληρωθεί και σε ακόμα 29. Αναφερόμενος στα 19 μεγαλύτερα νησιά είπε, ότι σε αυτά, αυξάνονται τα διαθέσιμα ραντεβού εμβολιασμού.

Σε ότι αφορά τα διαθέσιμα ραντεβού, στα νησιά, ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι μέχρι στιγμής έχει καλυφθεί το 100% των διαθέσιμων ραντεβού σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα στα νησιά Σαλαμίνα, Κω, Πάρο, Μύκονο, Ρόδο, Νάξο, Χίο, Αίγινα, Σαντορίνη και Κέρκυρα», είπε σε ότι αφορά την πορεία των εμβολιασμών στα νησιά.

«Το 80% των διαθέσιμων ραντεβού έχει καλυφθεί σε Λευκάδα, Θάσο, Κάλυμνο και Σύρο. Παραμένει όμως χαμηλή η συμμετοχή σε Ζάκυνθο Κεφαλλονιά, Λέσβο, Λήμνο και Σάμο», σημείωσε απευθύνοντας κάλεσμα στους διαμένοντες στα νησιά να αρπάξουν την ευκαιρία και να εμβολιαστούν.

«Ο εμβολιασμός σε αυτά τα νησιά θα γίνει με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnsοn & Johnson. Από αύριο το βράδυ [σ.σ. απόψε] όλοι οι πολίτες άνω των 18 ετών θα έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο», κατέληξε, λέγοντας πως «δημιουργούνται επιπλέον δύο εμβολιαστικοί σταθμοί στη Ρόδο, ο οποίος θα τεθεί σε λειτουργία στις 25 Μαΐου και στην Κέρκυρα που θα τεθεί σε λειτουργία στις 31 Μαΐου».

Επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία»

Η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία», αφορά στον καθολικό εμβολιασμό όλων των κατοίκων άνω των 18 ετών σε 19 νησιά, με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, έως το τέλος Ιουνίου.

Τα νησιά αυτά είναι: η Ρόδος, η Κέρκυρα, η Λέσβος, η Χίος, η Ζάκυνθος, η Σαλαμίνα, η Κεφαλονιά, η Κως, η Σάμος, η Λευκάδα, η Σύρος, η Νάξος, η Σαντορίνη, η Λήμνος, η Κάλυμνος, η Θάσος, η Μύκονος, η Πάρος και η Αίγινα.

Ήδη, έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός σε 32 νησιά: Φούρνοι, Μεγανήσι, Νίσυρος, Κίμωλος, Τήλος, Οινούσσες, Λειψοί, Χάλκη, Αμμουλιανή, Οθωνοί, Κάλαμος, Ερεικούσσα, Καστελόριζο, Ψαρά, Μαθράκι, Θηρασιά, Ανάφη, Σίκινος, Άγιος Ευστράτιος, Αγαθονήσι, Γαύδος, Θύμαινα, Τέλενδος, Τριζόνια, Καστός, Ψέριμος, Παλαιό Τρίκερι, Αντικύθηρα, Αρκιοί, Γυαλί, Αντίπαξοι, Μαράθι.

Επίσης, σε άλλα 36 νησιά με πληθυσμό κάτω των 10.000 κατοίκων, ολοκληρώνεται ο εμβολιασμός μέχρι τα τέλη Μαΐου. Τα νησιά αυτά είναι: Φολέγανδρος, Δονούσα, Ελαφόνησος, Άνω Κουφονήσι, Σχοινούσα, Ηρακλειά, Πάτμος, Ιθάκη, Σύμη, Σκύρος, Σαμοθράκη, Αλόννησος, Περιστέρα, Σίφνος, Κέα, Παξοί, Ίος, Ύδρα, Αμοργός, Κύθνος, Σέριφος, Αστυπάλαια, Αντίπαρος, Αγκίστρι, Κάσος, Πόρος, Σπέτσες, Κύθηρα, Άνδρος, Τήνος, Ικαρία, Λέρος, Κάρπαθος, Σκιάθος, Σκόπελος, Μήλος».

Διεύρυνση της εθνικής εκστρατείας εμβολιασμού

Την ίδια ώρα, διευρύνεται και επιταχύνεται το γενικό πρόγραμμα εμβολιασμού. Την περίοδο που διανύουμε εμβολιάζονται όλοι οι πολίτες άνω των 30 ετών, καθώς και πολίτες με υποκείμενα νοσήματα υψηλού και αυξημένου κινδύνου, εργαζόμενοι στον τομέα υγείας και εκπαιδευτικοί γενικής κατεύθυνσης.

Χθες εξάλλου, ο κ. Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για την εμβολιαστική εκστρατεία, ανακοίνωσε ότι από την ερχόμενη Παρασκευή, 21 Μαΐου θα είναι διαθέσιμα τα ραντεβού με όλα τα εμβόλιακαι για την ηλικιακή ομάδα 40-44 ετών.

Όπως σημείωσε, με βάση τις παραδόσεις των εμβολίων από τις εταιρείες, θα ανοίξουν οι εμβολιασμοί με όλα τα εμβόλια για άλλες ηλικιακές ομάδες.

«Από την πρώτη μέρα που ξεκινήσαμε έχουν πραγματοποιηθεί 4.377.000 εμβολιασμοί. Σχεδόν 2.817.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 26,8% και περισσότερο από 1.615.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 15,4%».

Εντός του Ιουνίου είναι πιθανό να ανοίξουν τα ραντεβού εμβολιασμών και για τους πολίτες ηλικίας 18-29 ετών, ανάλογα με την πορεία των ραντεβού των προηγούμενων ηλικιακών ομάδων και με βάση τις παραδόσεις των εμβολίων από τις εταιρίες. Ο εμβολιασμός και αυτής της ηλικιακής ομάδας θα γίνει σε δύο φάσεις, καθώς πρώτα θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για την ομάδα 25-29 ετών και εν συνεχεία για την ομάδα 18-24 ετών.


Source link

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close
Close