ΕνημέρωσηΠολιτική

Αντικειμενικές αξίες: Ο ΣΥΡΙΖΑ «βλέπει» τριπλή επιβάρυνση των ασθενέστερων

Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν δέχεται ότι πρόκειται για ένα αναπόφευκτο μέτρο, αφού η σύγκλιση αντικειμενικών κι εμπορικών αξιών είχε νομοθετηθεί το 2012, αφού προβλεπόταν στο πρώτο Μνημόνιο. Αντιθέτως, οι ιθύνοντες του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι οι νέες αντικειμενικές ευνοούν ασύμμετρα τους κατέχοντες την πιο μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Με τρεις τρόπους

Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, η επιβάρυνση των ασθενέστερων θα έρθει με τρεις τρόπους. Συγκεκριμένα:

Α) Μέσα από αυτή καθαυτή την αύξηση του ΕΝΦΙΑ που θα προκαλέσει η άνοδος των αντικειμενικών αξιών. Στην ουσία πρόκειται για ανακατανομή των φορολογικών βαρών, αφού, κατά την κυβέρνηση, το σύνολο των εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ δεν θα αυξηθεί.

Β) Μέσα από την αύξηση 20 φόρων και τελών στα ακίνητα που συνδέονται με τις αντικειμενικές αξίες.

Γ) Μέσα από την περικοπή κοινωνικών επιδομάτων που έχουν ως προϋπόθεση να μην ξεπερνάει η αξίας της ακίνητης περιουσίας του ωφελούμενου ένα ορισμένο όριο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει ένα υιοθετηθεί ένα πλέγμα διορθωτικών κινήσεων στη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, με κύριο γνώμονα την πραγματική φοροδοτική ικανότητα των πολιτών.

Θα πληρώσουν οι φτωχοί

Σε κοινή δήλωσή του η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, και οι αναπληρωτές τομεάρχες, Κατερίνα Παπανάτσιου και Τρύφων Αλεξιάδης, υποστηρίζουν ότι:

«Oι νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση φέρνουν αυξήσεις κατά μέσο όρο 19,5% για το 55% των ζωνών στο σύνολο της επικράτειας, ενώ οι επιμέρους αυξήσεις που προκύπτουν είναι ακόμα μεγαλύτερες.

Είναι προφανές ότι η αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα επιβαρύνει σημαντικά τον ΕΝΦΙΑ σε χαμηλές και μεσαίες ιδιοκτησίες, καθώς και άλλους 20 φόρους και τέλη επί των ακινήτων.

Η ασαφής τοποθέτηση της κυβέρνησης ότι η αλλαγή στον ΕΝΦΙΑ θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερη, κάθε άλλο παρά διασφαλίζει ότι τα χαμηλά και μεσαία στρώματα δεν θα επιβαρυνθούν από τις φορολογικές αυξήσεις που συνεπάγεται η αύξηση των αντικειμενικών αξιών.»

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι:

«Μάλιστα, η χρονική στιγμή που επιλέγεται να γίνει η αύξηση των αντικειμενικών αξιών, εν μέσω πανδημίας και οικονομικής κρίσης, θα οδηγήσει σε μεγάλες επιβαρύνσεις εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά και τα μεσαία στρώματα.

Εξάλλου, η τελευταία παρέμβαση της κυβέρνησης στον ΕΝΦΙΑ έδειξε ότι κύριο μέλημά της είναι η ελάφρυνση των μεγάλων ιδιοκτησιών και των υψηλών εισοδημάτων.

Αν, δε, η αύξηση των αντικειμενικών συνοδευτεί από κατάργηση μέρους του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, τούτο σημαίνει ότι οι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας, οι κάτοικοι της Δυτικής Αθήνας αλλά και όλων των ζωνών των οποίων οι τιμές αυξάνονται, ανεξαρτήτως της οικονομικής τους κατάστασης, θα πληρώσουν την κατάργηση του φόρου των πλουσίων κατοικιών.»


Source link

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close
Close